Voorlezen! Waarom en wanneer doe je dat?

voorlezenDat voorlezen veel voordelen heeft voor de ontwikkeling van je kindje is geen nieuws. Het draagt onder andere positief bij aan de taalontwikkeling (woordenschat, spelling, begrijpen), luistervaardigheid, concentratievermogen en het prikkelt de fantasie. Bovendien is het een gezellig momentje samen, wat weer goed is voor jullie band! Genoeg over de voordelen, want in de praktijk kan het soms best lastig zijn om een goed moment te vinden om even rustig voor te lezen. Daarom een aantal tips!

Lezen in bad!

Er zijn genoeg badboekjes te koop en ook te leen bij de bibliotheek. Zo combineer je het badderen met lekker lezen. Samen kunnen jullie door het boekje heen bladeren. Bij ons is “Nijntje in bad” en “Kik en Knor …maken schuim!” favoriet. Het laatste boekje begint met de zin: “wie vies is moet in bad!” en speelt daarom goed in op de beleving van je kindje; hoe komt het dat je vies wordt en waarom moet je eigenlijk in bad? Erg leuk!

Wanneer je kindje overprikkeld is

Wanneer je een momentje van rust wilt, kan voorlezen daarbij helpen. Zowel jijzelf als je kindje schakelen even af van alle indrukken van de dag, zodat jullie beiden kunnen ontspannen! Uit onderzoek is ook gebleken dat voorlezen bij baby’s die overprikkeld zijn, helpt in het verbeteren van de interactie tussen papa, mama en baby. Zo leer je elkaar uiteindelijk beter begrijpen. Voorlezen wordt vaak niet gezien als een manier om je “temperamentvolle” kindje rustig te krijgen, maar het is het proberen zeker waard!

Voor het slapen gaan

Waarschijnlijk klinkt deze je al erg bekend in de oren. Voor het slapen gaan is het uitgelezen moment om even de tijd te nemen om voor te lezen. Je kindje is al rustiger en raakt hierdoor nog meer ontspannen. Hierna zal je kindje vast als een blok in slaap vallen…

Last but not least, laat papa ook voorlezen

Misschien lezen jullie beiden voor? Zo niet, laat papa dan ook lekker voorlezen. Als papa voorleest wordt de fantasie meer geprikkeld dan wanneer mama dit doet. Mama’s proberen hun kinderen vaak wat te leren tijdens het lezen, terwijl vaders vaak nog van alles bij het verhaal bedenken, waardoor de hersenen van het kindje op een andere manier uitgedaagd worden. Dit leidt weer tot een grotere woordenschat, dan wanneer alleen mama voorleest. Oh ja, en als papa voorleest heb jij even tijd voor jezelf ;-)

Hebben jullie zelf nog voorleestips? Laat dan een reactie achter op onze site. Wij horen het graag!

Misschien vind je dit artikel ook leuk: Top 3 favoriete kinderboeken