Ouderschapsverlof! Waar heb je recht op?

OuderschapsverlofAltijd fulltime gewerkt voor je zwangerschapsverlof? Dan kan ik me heel goed voorstellen dat je na de geboorte van je kindje (tijdelijk) minder wilt gaan werken. In dat geval kun je ouderschapsverlof opnemen. Ouderschapsverlof is een recht voor iedere ouder met kinderen jonger dan 8 jaar en geldt zowel voor papa als voor mama. Klinkt goed!
Maar wat is het nu precies en waar heb je als ouder recht op?

Op hoeveel uur ouderschapsverlof heb ik recht?
Ouderschapsverlof per kind = 26 x het aantal contractuele werkuren per week. De uitkomst hiervan mag je opnemen als ouderschapsverlof. Je kunt kiezen om het in een keer op te maken, maar je kunt bijvoorbeeld ook 1 dag per week verlof opnemen. Tussentijds onderbreken mag ook. Het verlof is onbetaald, maar sommige werkgevers kiezen ervoor om een (gedeelte) te vergoeden.

Hoe vraag ik het aan?
Ouderschapsverlof vraag je schriftelijk aan bij je werkgever. Doe dit minimaal 2 maanden van te voren. Je mag zelf bepalen hoe en wanneer je het verlof opneemt. Je baas mag in principe jouw verzoek tot ouderschapsverlof niet weigeren. Komt het bedrijf hierdoor in serieuze problemen? Dan spreek je samen een andere verdeling van de uren af.

Waarom zou ik niet parttime gaan werken?
Als je ouderschapsverlof opneemt heb je altijd het recht om terug te gaan naar het oorspronkelijk aantal contractuele uren dat je samen met je werkgever hebt afgesproken. Ook is het zo, dat als je bijvoorbeeld parttime gaat werken je naar verhouding minder pensioen opbouwt. Dit geldt niet tijdens het opnemen van ouderschapsverlof. Tijdens je ouderschapsverlof bouw je net zoveel pensioen op als de uren die je hiervoor werkte en zo zijn er nog meer voordelen wat betreft sociale zekerheid en het opbouwen van WW-rechten. Bezoek eens de website van de rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) voor meer informatie.

Help! Mijn werkgever ziet het niet zitten dat ik ouderschapsverlof opneem…
Helaas komt deze situatie nog regelmatig voor! Zoals eerder aangeven in dit artikel, mag je werkgever het verzoek tot ouderschapsverlof in principe niet weigeren. Toch kan je baas aangeven dat hij/zij het niet fijn vindt dat je in je huidige functie minder wilt gaan werken. Probeer daarom zo vroeg mogelijk aan te geven dat je ouderschapsverlof gaat opnemen, zodat je werkgever de tijd heeft om aan het idee te wennen en om eventueel een oplossing te vinden voor de werkzaamheden die jij misschien niet meer kunt volledig kunt doen. Ga altijd het gesprek aan, hoe moeilijk het soms is. Een medewerker die haar gezin goed kan combineren met haar werk is happy! En dus ook een stuk meer betrokken bij het bedrijf en ook nog eens productiever. Welke werkgever wil dat nou niet ;-)

Heb jij tips of tricks of wil je je ervaring delen? Laat dan een reactie achter onder dit artikel.