Welke kinderopvang kies ik?

Oppasboek KinderopvangNa je zwangerschapsverlof is het weer tijd om te gaan werken. Als jij en je geliefde samen aan het werk zijn, wie zorgt er dan voor je kind? Er zijn verschillende mogelijkheden en die zetten wij met liefde voor je op een rij!

Dagopvang:

Dagopvang is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende type kinderopvang geschikt voor kindjes die nog niet naar de basisschool gaan. Grofweg heb je hierin 3 keuzes:

1. Creche: Opvang in een groep met maximaal 12 kinderen en minimaal 2 begeleiders. Ze hebben een vaste dagindeling en ondernemen veel samen. De creche heeft vaak ruime openingstijden, echter sluit je van te voren een contract af waarbij je duidelijk afspreekt wanneer en hoe laat je je kindje brengt en haalt.

2. Gastouder: Kleinschalige opvang met maximaal 6 kinderen in het huis van de gastouder zelf of je kunt er voor kiezen om een gastouder bij jouw thuis te laten komen. Gastouders zijn vaak zeer flexibel. Ruilen van dag of iets eerder/later je kind ophalen is vaak geen probleem.

Beiden hebben hetzelfde doel; goed voor je kind zorgen, veiligheid bieden en je kind ondersteunen in de mentale en fysieke ontwikkeling.

3. Opa’s, oma’s, andere familie of vrienden: Dit is uiteraard ook een optie! Vertrouwde opvang, vaak in de eigen omgeving van je kindje. Veel persoonlijke aandacht en flexibel.

Hoe maak je de juiste keuze? Deze vragen kunnen je helpen om de juiste keuze te maken:

  • Wat is het karakter van mijn kind? Kleine baby’s en vooral premature baby’s ervaren meer stress wanneer ze naar de creche gaan dan dat ze worden opgevangen door een gastouder of familie. Misschien heb je de opvang al geregeld voordat je baby is geboren en is dit lastig te beoordelen. Veel kinderopvang hebben tegenwoordig geen wachtlijst meer, dus je kunt eventueel ook wat langer wachten met de definitieve beslissing.
  • Hoeveel wil ik betalen? De creche is het duurst, gastouder iets goedkoper en vaak zijn de opa’s en oma’s helemaal gratis. Ga voor jezelf na wat je wilt uitgeven en wat haalbaar is. Wil je kinderopvangtoeslag ontvangen? Let dan goed op of de kinderopvang geregistreerd staat.
  • Waar voel ik me prettig bij? Misschien vind je het vervelend als je tegen opa of oma moet zeggen dat je iets niet fijn vindt. Bij de creche of gastouder kan dit makkelijker zijn. Je hebt tenslotte geen persoonlijke relatie met hun.

Uiteindelijk zullen jullie altijd de juiste keuze maken! Een combi is natuurlijk ook mogelijk. Zelf heb ik gekozen voor een combinatie van gastouder en opa’s en oma’s. De creche vonden wij te druk. Wij hebben ontzettend geluk met onze gastouder waar onze dochter alle ruimte heeft om te spelen samen met andere kindjes (goed voor de sociale ontwikkeling!). Ze ondernemen van alles samen en het is er altijd onzettend gezellig. Vertrouwen en een goed gevoel erbij hebben is voor ons echt het belangrijkst. Omdat de opa’s en oma’s een vaste oppasdag hebben, bouwen zij ook een goede band op met onze dochter (en het is gratis…). Veel verschillende verzorgers heeft onze dochter wel, maar ik heb niet het idee dat het haar onrustig maakt. De omgeving blijft tenslotte hetzelfde, dus er is wel stabiliteit. Voor ons werkt deze oplossing perfect!

Veel succes met jullie keuze! Nog tips of vragen? Laat het ons weten!