Tips om je werkdag relaxt af te sluiten

IMG_9115Je herkent het vast wel: Het is maandag, druk op het werk en druk op de weg. Voor je het in de gaten hebt is de werkdag alweer voorbij en realiseer je je dat je je kind(eren) moet gaan halen van de kinderopvang. Je zit alleen vast in een vergadering die uiteraard langer duurt dan verwacht en het voelt nogal onbeleefd om zomaar op te stappen. Dus blijf je nog een minuutje zitten, wat er 5 worden, wat er 15 worden en wat uiteindelijk een race richting de kinderopvang wordt. 1 minuut voor sluitingstijd kom je gehaast binnen gerend en ben je gelukkig nog net op tijd. Pff… Was even stressen maar je hebt het gehaald!

Voortaan liever iets relaxter uit het werk komen? Misschien heb je iets aan de volgende tips!

Vergaderingen na 16.00 uur? Niet doen!
Heb je de mogelijkheid om geen vergaderingen te plannen na 16.00, doe dat dan ook zeker niet. Vergaderingen die laat op de middag plaatsvinden, lopen vaak lekker uit. Waarom? Omdat de meeste collega’s vaak geen aansluitende afspraken in hun agenda hebben staan en er daarom geen moeite mee hebben om iets uit te lopen. Mocht de vergadering die om 16.00 uur afgelopen zou zijn iets uitlopen terwijl je zelf pas rond 17.00 uur naar huis gaat, dan geeft dat wat extra ruimte en minder stress.

Toch een late vergadering? Geef aan wanneer je vertrekt
Als ik een vergadering laat op de middag heb, geef ik altijd duidelijk aan wanneer ik vertrek. Zo kijkt niemand er van op of om als ik tijdens een heftige discussie opsta en zeg dat ik vertrek en er later op terugkom. Werk je in een bedrijf waar het niet gebruikelijk is om voor 17.00 uur al richting huis te vertrekken? Zeg dan dat je er later op de avond via e-mail nog even op terugkomt of anders zo vroeg mogelijk de volgende ochtend.

Verdeel het brengen/ophalen van de kids
Brengt mama de kinderen dan haalt papa op, of andersom natuurlijk. Dit geeft je in elk geval op één moment van de dag rust. Zo hoef je bijvoorbeeld ’s ochtends niet gehaast van de kinderopvang naar je werk of niet gestresst van het werk naar de kinderopvang.

Het leek me tijdens mijn zwangerschapsverlof een grote uitdaging om het voor elkaar te krijgen op tijd bij de kinderopvang te zijn (zowel ’s ochtends als ’s avonds). Dit is me uiteindelijk alles meegevallen. Dat terwijl ik 60 kilometer van m’n werk af woon en ook nog eens voor een bedrijf werk waar het zeer gebruikelijk is om tot laat en/of ’s avonds door te werken. Goed plannen en er relaxt & flexibel in staan zorgt ervoor dat het vrijwel altijd goed komt.

Heb je zelf als werkende moeder nog tips? Laat je reactie hieronder dan achter. Ik hoor het graag!