Even wennen…

DanielleSennaIk had het graag gehoord van een andere moeder: het moederschap is even wennen… Wennen aan je nieuwe rol als moeder, wennen aan niet meer even snel de deur uitgaan, maar het allerbelangrijkst: wennen aan elkaar. Daarmee bedoel ik wennen aan je baby en andersom. Ook al heeft je baby lange tijd in jouw buik geleefd, de wereld ziet er toch anders uit buiten je buik.

Iedere moeder (en vader) zal het herkennen; er zijn momenten dat je van elk huiltje, kuchje of ander vreemd geluidje schrikt en je je afvraagt of je het wel goed doet. Wel of geen schone luier nodig? Wel of toch maar niet voeden? Naast je in bed laten slapen of toch niet? Uiteindelijk voel je als ouder heel goed aan wat het beste voor je kindje is, ondanks alle goedbedoelde adviezen van anderen. Je hebt alleen maar wat tijd nodig om aan elkaar te wennen en daarmee het vertrouwen te krijgen dat je het als ouder vrijwel altijd goed doet.

Vlak nadat mijn dochter Senna 5 weken te vroeg was geboren, zei de verpleegkundige: “schrik niet als je geen moedergevoelens hebt de eerste dagen. Dit kan best een tijdje duren. Het is even wennen”. Ik dacht in eerste instantie: “waar heb je het over?”. Ik voelde alle liefde van de wereld voor mijn dochter, maar pas veel later begreep ik wat ze nu eigenlijk bedoelde. Na een periode van verborgen reflux en slopende dagen en nachten, was daar moederdag 2014. Vanaf die dag werd de medicatie voor de reflux afgebouwd, sliep Senna in haar eigen bed (in plaats van naast mij) en werd ze iedere dag meer ontspannen en vrolijk. De pijn was voorbij en een rustigere periode brak aan. Vanaf dat moment keek ik terug op een tijd die onze moeder-dochterband een basis heeft gegeven en nog steeds met de dag sterker wordt. We raken steeds beter op elkaar ingespeeld en voelen elkaar perfect aan.

Alles heeft tijd nodig. Het is even wennen… Aan eigenlijk alles wat het moederschap inhoudt, maar vooral aan datgene wat van de een op de andere dag het belangrijkste in je leven is geworden.

Photo credits: Mike van Bemmelen