Kraambezoek… Gezellig!?

Kraambezoek 2Toen Senna net was geboren konden onze familie, vrienden en kennissen niet wachten om haar te ontmoeten! De eerste paar weken hebben we het kraambezoek af moeten houden, omdat Senna een paar weken te vroeg was geboren en we daarom wat meer rust moesten nemen in het prille begin. Eerlijk is eerlijk, ik vond het heerlijk om bijna niemand over de vloer te hebben de eerste tijd. Toen we eindelijk kraambezoek “mochten” ontvangen zat het huis regelmatig vol. Aan de ene kant heel gezellig, aan de andere kant zaten wij er eigenlijk niet zo op te wachten… Daarom een aantal kraambezoek tips voor mama & papa!

Slapeloze en vooral lange nacht achter de rug? Zeg je kraambezoek dan gerust
Als je een lange en gebroken nacht achter de rug hebt kun je je tijd gedurende de dag beter besteden aan middagdutjes en rust nemen. Zowel jij, je partner als je baby kunnen dat goed gebruiken. Schroom dan niet om af te zeggen. De meesten begrijpen dat wel en zo niet? Dikke pech ;-)

Vraag of het kraambezoek iets te eten wil meenemen
Als ze toch langskomen, vraag dan of ze misschien wat te eten mee willen nemen. Klinkt misschien gek, maar ze willen vaak maar wat graag helpen! En hoe fijn is het om ’s avonds niet te hoeven koken.

Geef duidelijk aan hoe laat je het kraambezoek verwacht en hoe lang ze “mogen” blijven
Vaak plan je kraambezoek tussen voedingen en slaapjes door. Komen ze vervolgens te laat? Dan kan dat ervoor zorgen dat je planning niet lekker meer loopt. De een gaat hier flexibeler mee om dan de ander (ik was van de inflexibele kant ;-) ). Gezinnen met kinderen begrijpen vaak wel dat je niet langer dan 1 maximaal 2 uur blijft, maar voor mensen zonder kinderen kan het nog wel eens helpen om uit te leggen dat het toch echt wel fijn is als ze na een paar uurtjes gaan.

Geen zin in kraambezoek? Organiseer een babyborrel!
Ik kan me goed voorstellen dat je het misschien niet fijn vindt als er elke dag andere mensen over de vloer zijn die allemaal je baby’tje willen vasthouden. Een babyborrel is dan een goed alternatief! Je laat dan op een middag iedereen in een keer langskomen. Zo hebben jullie toch een gezellige middag en krijgt iedereen de kans om de new born uitvoerend te bekijken.

Jullie bepalen
Waarschijnlijk wil die verre tante die aan de andere kant van het land woont graag op bezoek komen, ook al heb je haar al 5 jaar niet gezien. Liever niet? Laat het gewoon weten. Ik had daar zelf in het begin best moeite mee, maar vanaf het moment dat wij als ouders merkten dat Senna onrustig kon worden van een vol huis en vervolgens daarna niet goed dronk en sliep (en wij dus ook niet), lieten we niet iedereen zomaar meer langskomen. Je baby is belangrijker dan het pleasen van een ander toch?

Hoe heb jij dit zelf ervaren? Ik hoor het graag!