Help! We zijn ziek…

FullSizeRenderIt’s that time of the year! En nee, dan bedoel ik niet de oh zo gezellige feestdagen waar we ons op kunnen verheugen, maar de griepjes en verkoudheden die ons om de oren vliegen. Ik zit er middenin, althans.. ik hoop dat het bijna voorbij is: het hebben van een ziek kind. Een gezin is als een geoliede machine en als een onderdeel van die machine ziek wordt, dan stopt het bijna met draaien… Ik heb het geluk dat mijn dochter niet vaak ziek is, maar als ze ziek is dan trekt ze papa en mama er heerlijk in mee. Herkenbaar? Dan ben je hier vast bekend mee:

“M’n neus zit dicht, dus ik kan m’n speen niet in en zonder kan ik niet slapen!!”
Het speentje, ook wel de holy grail in het land der kleine kinderen, kan zijn functie niet uitvoeren wanneer de neus dichtzit. Bedankt speen! Nu moeten wij als ouders en dus alles aan doen om die neus midden in de nacht open te krijgen ;-)

Is het neusje eindelijk snotvrij, gaat hij weer heerlijk dichtzitten zodra je je kindje in bed hebt gelegd…
Bedje beetje omhoog zetten, nog een rondje lopen, beetje luuf smeren, neusspray? Het hele ritueel wordt nogmaals herhaald.

“Ga je lekker in je eigen bedje slapen?” “NEEEE, bij papa en mama liggen”, “Oke… voor deze ene keer dan”
Deze ene keer wordt de hele week, wat meestal inhoudt dat een van de ouders A) in het bed van je kind slaapt, B) op een matras naast het bed slaapt C) op de bank slaapt. Vaak heeft je kindje ook nog de gewoonte om dan vervolgens half over of op je te gaan liggen, wat ook erg fijn is voor je eigen nachtrust.

Oh nee, ik word zelf ook ziek
Je kon het nog net handelen om een ziek kind in huis te hebben, tot het moment dat je zelf ook ziek werd. Uitrusten en in bed liggen is er niet bij, want er is een ander zielig hoopje in huis dat je heel hard nodig heeft.

Naar de kinderopvang? Liever niet…
Je kindje is net te ziek om naar de opvang te gaan, dat wordt dus flexibel werken, opa’s en oma’s inschakelen, maar het liefst blijf je zelf thuis. Helaas kan dat niet altijd en dus ga je met een schuldgevoel richting je werk.

Gelukkig gaat het voorbij! 
Na een paar dagen tot ruim een week kun je weer ademhalen. Het is voorbij, hopelijk slaat het volgende griepje jullie gezin over ;-)