“Mama van de Maand” Laise over haar leven als moeder, leren loslaten en de liefde voor haar prachtige dochtertje Sofia

image2Onze “mama van de maand” is Laise! Ze is getrouwd met Wouter en samen zijn ze de trotse ouders van dochtertje Sofia (1,5 jaar). Ze wonen met z’n drieën en hun twee lieve bruine labradors Boris en Charlie op een oude boerderij onder de rook van Rotterdam.

Laise vertelt meer over haar leven als moeder, wat er mooi maar soms ook zwaar aan is, hoe haar Braziliaanse roots een belangrijke rol spelen in de opvoeding, leren loslaten en de liefde voor haar prachtige dochtertje!

Hoe zou je jezelf omschrijven als persoon en moeder?
Ik geloof graag dat ik een zorgzame, lieve en warme persoon én moeder ben. Ik kan van tijd tot tijd heel onzeker zijn maar gelukkig heb ik lieve en fijne mensen om mij heen die mij in alles steunen. Ik hou heel veel van gezelligheid. Ik kan een beetje een control freak zijn als het mijn werk aangaat of zaken die mij heel erg aan het hart liggen zoals de zorg voor Sofia. Ik ben behoorlijk eigenwijs. De afgelopen jaren en vooral door het moederschap heb ik geleerd om, voor mijn doen, heel veel los te laten.

Hoe ervaar je het moederschap tot nu toe? Wat vind je leuk en wat maakt het soms moeilijk?
Ik ben mijn baan verloren vlak voordat ik zwanger werd. Heb daarna een tijd gesolliciteerd en al snel bleek dat ik in verwachting was. Bedrijven mogen zwangere vrouwen niet discrimineren en toch is dit mij overkomen. Ik heb het als een zeer vervelende situatie ervaren maar achteraf gezien heeft het alleen maar veel moois gebracht: ik heb heerlijk van mijn zwangerschap kunnen genieten en Sofia heeft in haar eerste levensjaar alle aandacht en ondersteuning gekregen die ze van haar moeder had kunnen krijgen.

Het moederschap valt mij zwaarder dan ik had gedacht en dit bedoel ik helemaal niet negatief. Ik
had alleen, en dat kon ook niet want dit is iets wat je pas weet als je moeder/vader wordt, géén enkel besef van de veranderingen die een kindje in jouw leven met zich meebrengt. Ik wil de rol van moeder op de best mogelijke manier vervullen en heb altijd een heel sterk verantwoordelijkheidsgevoel gehad. Ik verplicht mezelf om mijn uiterste best te doen waardoor ik soms gefrustreerd kan raken als iets niet gaat zoals ik het voor ogen had (dat loslaten waar ik het net over had is soms nog een beetje lastig ;-)). Dat vind ik dus soms moeilijk. Daarnaast vond ik het fysieke aspect van het moeder worden ook lastig. Daarmee bedoel ik dat ik erg verzwakt was na de bevalling en dat Sofia tot haar eerste jaar niet echt doorsliep ’s nachts. Dat maakte dat ik héél erg vermoeid was het eerste jaar.

image1-2 Maar bovengenoemde staat natuurlijk in groot contrast met alle pracht, vreugde en liefde die het moederschap mij heeft gebracht. Voor Sofia wil ik een voorbeeld zijn en dat maakt dat ik mijn uiterste best doe om een beter mens te zijn. Klinkt wollig maar ik denk dat veel jonge ouders zich hierin herkennen. Hiernaast is Sofia zo’n verschrikkelijk leuk, intelligent, grappig, mooi, charismatisch kindje. Ze heeft zo’n goede energie. Ze maakt iedereen blij en aan het lachen. Zij maakt mij, mijn man en onze naasten heel gelukkig en geeft ons heel veel energie en liefde. Wij zijn heel trots op haar en dat wij haar ouders mogen zijn.

Je komt oorspronkelijk uit Brazilië. Voeden jullie Sofia tweetalig op? Is de Braziliaanse cultuur belangrijk voor jullie in de opvoeding?
Sofia wordt tweetalig opgevoed. Ik spreek Braziliaans Portugees met haar en Wouter Nederlands. Ze gaat 1 dag in de week naar de crèche en we hebben 2 dagen in de week een gastouder bij ons thuis. Op de crèche krijgt ze uiteraard het Nederlands mee en natuurlijk ook van onze gastouder. Deze dame is half Colombiaans en zingt soms versjes of leest Sofia voor in het Spaans (vinden wij alleen maar leuk). Wij hebben boekjes in allerlei talen (ik spreek zelf ook nog Spaans en Italiaans en dat proberen we Sofia mee te geven zonder haar te pushen).

De Braziliaanse cultuur is voor ons heel belangrijk. We zijn ruim 1 jaar geleden voor het eerst met Sofia in Brazilië geweest. Ik laat haar verder vaak Braziliaanse muziek (ook kinderliedjes) horen en geef haar typisch Braziliaanse gerechten te eten. Tevens vieren we bepaalde Braziliaanse feestdagen en proberen we bepaalde tradities in stand te houden. Sofia krijgt ook één en ander mee van een oudere halfzus van mij die hier in Nederland woont en af en toe op Sofia past.

Wat hebben jouw ouders je meegegeven en wat zou je Sofia graag mee willen geven?
Ik heb helaas geen goede band met mijn ouders. Dat is ook één van de redenen waarom ik extra mijn best wil doen als ouder van Sofia. Waar mijn man en ik heel hard aan werken is om een basis voor Sofia te creëren waaruit zij op een onbezorgde en vrije manier kan opgroeien. We vinden het wel belangrijk om haar mee te geven dat zij hard moet werken om haar doelen te halen, respect moet hebben voor anderen, dankbaar moet zijn voor wat ze heeft en dat niet als vanzelfsprekend leert te zien.

Heb je nog tips voor andere moeders?
Voor mij geldt dat ik nog steeds heel veel los moet leren laten (je kunt niet alles perfect doen!) en af en toe meer mijn eigen plan moet trekken in plaats van te doen wat ik denk dat men van mij verwacht/verlangt. Ik denk dat veel moeders zich hierin kunnen vinden.

Ben of ken jij onze volgende “mama’s van de maand”? Stuur dan een email naar contact@mamasandmore.nl