Daar gaan we weer… Op naar het consultatiebureau

IMG_0823Het consultatiebureau… Er is al veel over gezegd en veel over geschreven. Ik heb ook lang getwijfeld of ik hier wel iets over wilde schrijven. Het is ondertussen wel duidelijk; er zijn heel veel voors en heel veel tegens.

Toen de brief op de mat viel met daarin een uitnodiging voor controle bij de leeftijd van 2 jaar, kwam mijn “angst” weer naar boven. Mijn ervaring met het consultatiebureau is namelijk ronduit slecht. Zo is onze dochter verkeerd gevaccineerd (ze kreeg met 4 maanden een DKTP prik voor kindjes van 4 jaar en de vaccinatie tegen pneu waren ze vergeten). Daar kwam het RIVM ook nog eens een paar maanden later pas achter. De afspraken met de verpleegkundigen waren waste of time. Geen enkele vraag die ik heb gesteld heeft ze kunnen beantwoorden. Wel moest ik véél vragen beantwoorden:

Verpleegkundige: “Ben je gelukkig in je relatie en ondersteunt je partner je?”
Ik: “Ja…”
Verpleegkundige: “Weet je het zeker? Want een kindje krijgen is best zwaar hoor en daar mag je openlijk voor uitkomen”
Ik: “nou dat vind ik eigenlijk wel meevallen”
Verpleegkundige: “Maar je dochter begint nu net te kruipen, dan kom je handen te kort! En je werkt ook nog… Red je dat wel?”
Ik: “Ja, het gaat prima”

Hoe rustiger ik bleef, hoe harder zij bleef doorvragen. Alsof het niet mogelijk was dat ik me goed voelde en geen issues had. Hier schoot de verpleegkundige haar doel voorbij. De argwanende houding en het zoeken naar problemen zorgde ervoor dat ik me in een hoekje gedrukt voelde, dus eerlijk antwoord geven op de vraag of Senna in haar eigen bedje sliep (hetgeen wat bij ons niet zo lekker ging)? Echt niet! Niet op deze manier in elk geval. Problemen signaleren en ouders adviseren is heel goed. Dit kan alleen ook op een andere manier en vergt een andere aanpak bij iedere ouder.

Je kunt je vast voorstellen dat ik niet stond te springen om weer naar het consultatiebureau te gaan. Nu ik dit schrijf ben ik net terug van onze afspraak en eerlijk gezegd positief verrast! Senna werd netjes en kundig nagekeken door een lieve arts, ze gaf genoeg ruimte om vragen te stellen, nam alle tijd en er hing een relaxte sfeer. Zo anders dan mijn vorige ervaringen.

Ik geloof er nog altijd in dat je af moet gaan op je eigen gevoel. Geeft het consultatiebureau het advies om jouw baby te laten huilen als hij ’s nachts niet doorslaapt en jij voelt je daar niet goed bij, doe het dan vooral op je eigen manier. Ze adviseren doorgaans op basis van een protocol of richtlijn (die ook nog eens vaak verandert) en ieder kind is toch anders. Proberen kan geen kwaad, maar het is heel normaal als het bij jouw kindje niet werkt.

Oh ja, toch een tip van mijn kant: check voor de zekerheid even of ze de goede vaccinatie zetten. Je weet maar nooit ;-)

Ik hoor heel graag hoe jullie de bezoekjes aan het consultatiebureau ervaren. Laat het ons weten door hieronder of op Facebook een reactie achter te laten.