Onze “Mama van de Maand” Sabine over haar gezin, zwanger zijn en het opvoeden van een peuter

IMG_0693Sabine (26) is al bijna 9 jaar samen met Michiel (27) en samen hebben ze een zoontje Jordan (2). Nu zijn ze nog met z’n drietjes, maar in maart komt er een 2e zoon bij! Sabine vertelt meer over haar 2e zwangerschap, wat ze belangrijk vindt in de opvoeding en de liefde voor haar gezin!


Hoe zou je jezelf omschrijven als persoon en moeder? 

Ik ben iemand die weet wat ze wilt, maar dat opzij schuift voor mijn gezin. Ik vind hen belangrijker dan mezelf. Ik ben een echte pleaser, en voel me goed als ik een ander blij kan maken. Zo is mijn moeder ook en heb dat onbewust overgenomen. Hoe ik als moeder ben? Dat zou je aan Jordan moeten vragen ;-)

Hoe ervaar je het moederschap tot nu toe? Wat vind je leuk en wat maakt het soms moeilijk?
Ik was tijdens mijn zwangerschap bang want je bent ‘ineens’ moeder en je kunt je er niet op voorbereiden, maar we hebben het getroffen met Jordan. Vanaf dag één is het een vrolijk en makkelijk jongetje. Als thuisblijfmoeder is het geweldig om je kind op te zien groeien en niks te hoeven missen. Tegelijkertijd is het ook best eenzaam en dat vind ik lastig. En het moeilijkste aan ouderschap blijft toch de vraag: “doe je het wel goed”? Helaas wordt die vraag pas beantwoord als hij volwassen is… Tot die tijd ga je op je gevoel af.

Je bent zwanger van jullie 2e zoontje! Hoe is het om zwanger te zijn terwijl je al een peuter hebt rondlopen en is de 2e zwangerschap anders dan de 1e?
Ik vind de 2e zwangerschap iets zwaarder dan m’n eerste zwangerschap. Bij de 1e had ik nergens last van en ook niet het gevoel dat je zwanger was. Ik kon nog alles, de nacht voordat Jordan geboren werd heb ik nog zelf m’n teennagels geknipt. Je kon ook je rustmomentjes pakken als je echt moe was, nu met een peuter om je heen gaat dat niet zo makkelijk. Jordan is ook een kereltje die het heerlijk vind om samen te spelen, rennen door het huis, in de tuin voetballen, stoeien. Zelf vind ik dat ook super om te doen, alleen heb ik sinds het begin van deze zwangerschap last van mijn bekkenbodem en dan kan je niet alles meer. Dus dan zoek ik de kleurboeken op of zet een dvd op om toch samen iets te doen en gelukkig vind hij dat ook leuk.

Ook zijn er grote verschillen ondanks dat ik weer een zoon krijg. Ik ben goed misselijk geweest in de eerste 14 weken van mijn 2e zwangerschap. Kon ook niet alles meer eten (licht gekruid eten smaakt soms al naar sambal), mijn haar is niet zo mooi (nu pluist het heel erg als ik er geen haarproducten in doe) en mijn nagels zijn niet zo sterk als in tijdens mijn 1e zwangerschap. Zo had kreeg ik tijdens mijn 1e zwangerschap na 8 maanden last van pijn in mijn bekken, terwijl ik daar nu vanaf maand 3 al last van heb.

IMG_0692

Wat vind jij als moeder/jullie als ouders belangrijk om Jordan mee te geven in de opvoeding?
Dat hij altijd zichzelf moet blijven, in een wereld waar je je altijd anders voor moet doen is het belangrijk om sterk in je schoenen te staan en te weten wie je bent en wat je kan. Wees lief voor de mensen waar je van houdt en cijfer jezelf vooral niet weg voor een ander! Haha!

Verschillen jij en Michiel erg als het gaat om de opvoeding/spelen/wat wel en niet mag? 
Michiel en ik zitten redelijk op één lijn, als het over onze kinderen gaat. Maar er zijn verschillen, want daar ben je man en vrouw voor. Soms zeg ik “nee” en dan zegt hij “ja” of andersom, maar ik denk dat dat bij ieder gezin gebeurd. Ook met corrigeren zijn er verschillen, dan verhef ik m’n stem sneller en hij pakt Jordan meteen stevig vast. Ik denk dat dat ook goed is, zo vul je elkaar aan.

Heb je nog tips voor andere moeders?
Er zijn zoveel boeken geschreven met tips, zoveel websites waar je alles kan lezen over hoe je alles zou moeten doen. Maar ik denk dat het belangrijkste is om naar je gevoel te luisteren. Ieder kind is een individu en heeft dus ook zijn/haar handleiding en als moeder voel je wat je kindje nodig heeft, daar heb je geen boek of website voor nodig. Weet je het echt niet meer? Dan heb je gelukkig je eigen (schoon)moeder nog!

Een tip die ik aan alle moeders wil meegeven is dat het goed is om tijd vrij te maken voor jezelf en voor elkaar. Vergeet je partner niet! Tijd vrij maken voor elkaar is erg belangrijk.

Ben of ken jij onze volgende “mama van de maand”? Stuur dan een email naar contact@mamasandmore.nl