Poetsen, Poetsen, Poetsen…

IMG_0881Vanaf dat het 1e tandje doorkomt is het tijd om te gaan poetsen! Dit om gaatjes en tandvleesproblemen te voorkomen. Hoe meer tanden en kiezen er doorkomen, hoe belangrijker het is om goed te poetsen. Tot 1 jaar is 1 keer per dag poetsen voldoende. Vanaf 2 jaar mogen jullie 2 keer per dag aan de slag. Onze lieve, maar ook behoorlijk eigenwijze peuters vinden het poetsen soms helemaal niks. Daarom een paar tips om het poetsen leuk te houden!

Poets met een super leuke tandenborstel
Is je peuter fan van K3, Woezel & Pip of Bob de Bouwer? Laat hun helden dan gezellig mee poetsen. Er zijn genoeg tandenborstels te koop waar ze op staan afgebeeld.

Hmm.. Tandpasta is lekker!
Peuters hebben soms nogal een uitgesproken smaak en lusten niet alles. Hetzelfde geldt voor tandpasta. Elk soort heeft een eigen smaak. Mocht je merken dat je kleintje de tandpasta niet lekker vindt, probeer er dan een paar uit. Er zit er vast één tussen die in de smaak valt.

Zing een liedje
“Poeeeeetsen poetsen poetsen, tanden poetsen poetsen poetsen, ja dat vinden tandjes fijn! En ze zingen.. we zijn schoon!” Op Spotify zijn er genoeg tandenpoetsliedjes te vinden die het poetsen een stuk gezelliger maken. Onze favoriet is “tandjes poetsen” van “het babyliedjesboek”.

Laat je peuter eerst zelf poetsen
Eerst “zelluf” poetsen en daarna napoetsen werkt vaak goed. Wist je dat je het beste kunt napoetsen tot een kind 10 jaar is? Jonge kinderen zijn nog niet in staat om alles grondig te reinigen en zo is er de kans dat er een hoop tandplak blijft zitten. Napoetsen it is!

Poets zachtjes…
De kans is groot wanneer het poetsen pijn doet de kaken van je kleintje strak op elkaar blijven. Probeer dus zo zachtjes mogelijk te poetsen. Werkt net zo effectief en het zorgt voor minder strijd.

Samen poetsen
Kinderen doen papa en mama maar wat graag na. Door het goede voorbeeld te geven en samen tanden te poetsen, zal je peuter snel in de gaten krijgen dat tandenpoetsen heel normaal is.

Stickers verdienen
De meeste peuters houden van stickers! Goed gepoetst? Dan mag je kindje een sticker plakken. Stickerkaart vol? Dan heeft je peuter het poetsdiploma verdient!

Hebben jullie nog tips? Laat het ons weten door hieronder of op Facebook een reactie achter te laten.