Thuis of in het ziekenhuis bevallen?

IMG_0468Al vrij snel nadat je weet dat je zwanger bent vraagt de verloskundige je na te denken waar je wilt bevallen: thuis of in het ziekenhuis? Veel vrouwen hebben hier een uitgesproken mening over, terwijl er ook een hoop vrouwen zijn die twijfelen en zelfs hun mening bijstellen zodra ze wat dichterbij de bevalling komen. Om je een beetje op weg te helpen de voor- en nadelen op een rijtje.

Thuis bevallen

Voordelen:
Op je gemak je weeën in je eigen huis-/bad-/slaapkamer opvangen. Geen vreemde artsen, verloskundigen of verplegend personeel om je bed. Je baby wordt in alle rust geboren en na de bevalling kun je lekker onder je eigen douche stappen. Een greep uit de voordelen van thuisbevallen!

Nadelen:
Helaas kun je niet van alle soorten pijnbestrijding gebruik maken en soms moet je je verwachtingen bijstellen als toch blijkt dat je halverwege de bevalling naar het ziekenhuis moet vanwege een complicatie. Artsen zijn niet direct in de buurt mocht er iets gebeuren, echter zijn onze Nederlandse verloskundigen zo goed opgeleid dat ze op tijd kunnen inschatten of het nodig is om naar het ziekenhuis te rijden.

In het ziekenhuis bevallen

Voordelen:
Bij een normale zwangerschap en bevalling kun je vaak onder begeleiding van je eigen verloskundige bevallen in het ziekenhuis. Er is snel een kinderarts of gynaecoloog in de buurt in geval van complicaties en bijna alle soorten medicinale pijnstilling zoals een ruggenprik zijn in vrijwel ieder ziekenhuis mogelijk.

Nadelen:
Je hebt minder privacy dan wanneer je thuis bevalt. Omdat je in een vreemde omgeving bent en de artsen en verpleging je niet zo goed kennen, zul je soms duidelijker aan moet geven wat je wensen zijn.

Mijn eigen ervaring

Tijdens mijn zwangerschap heb ik gekozen voor een bevalling in het ziekenhuis met mijn eigen verloskundige. Dit gaf me toch een wat veiliger en zekerder gevoel. Uiteindelijk moest ik om medische redenen (een vroeggeboorte) hoe dan ook bevallen in het ziekenhuis en mocht mijn eigen verloskundige deze niet begeleiden. Jammer, maar gelukkig had ik een fijne verloskundige in het ziekenhuis! Bevallen in het ziekenhuis beviel me goed, ik had een rustige kamer en werd ook met rust gelaten. Uiteindelijk was naast mijn vriend alleen de verloskundige en verpleegkundige aanwezig. Direct na de bevalling hadden wij het geluk dat we eerst met z’n drieën mochten bijkomen van de bevalling en niemand ons stoorde, daarna moest Senna naar de couveuse toe.

Toen we eenmaal op de kraamafdeling lagen begon de hectiek. Verpleging, kinderarts, gynaecoloog, lactatiekundige, fysiotherapeut en de voedingsassistentes (die steeds lief kwamen vragen of we nog wat wilden eten of drinken) vond ik too much. Uiteraard was het regelmatig nodig dat ze om een hoekje kwamen kijken, maar soms ook niet. Het werd daarom erg lastig om tussendoor uit te rusten. Ik merkte in deze periode dat ik nogal wat waarde hecht aan mijn privacy (zeker tijdens het voeden en kolven) en toen we na een week thuiskwamen (oh wat waren we blij!) droomde ik nog regelmatig dat er ’s nachts een verpleegkundige naast m’n bed stond!

Mocht ik nog eens voor dezelfde keuze komen te staan dan zou ik voor een thuisbevalling kiezen. Nu ik al een bevalling heb meegemaakt vertrouw ik erop dat het thuis ook kan lukken en het lijkt me een prachtige ervaring! Mijn bevalling verliep soepel, dus ik kan me voorstellen dat als je een moeilijke bevalling hebt gehad je hier totaal anders over denkt. Daarom ben ik benieuwd naar jullie tips en ervaringen. Deel ze met ons op Facebook of door een reactie hieronder achter te laten.