Zindelijkheidstraining? Laat het los…

IMG_1806Ik heb zo ongeveer alles gelezen over zindelijkheid. Wanneer is het juiste moment? Op welke manieren kun je trainen? Wat kun je beter wel en niet doen? En ga zo maar door. Toch zat me steeds iets dwars, gewoon een gevoel, maar ik wist niet wat. Toch maar proberen dus! Fanatiek gingen we aan de slag met het “potje“. Dit was maar liefst 1 keer een succes en toen mijn dochter luidkeels “gelukt!” riep, hebben we dit uiteraard uitgebreid gevierd. Want ja, zo hoort het heb ik gelezen; je kind de hemel in prijzen als hij of zij het netjes op het potje doet! Helaas bleef het bij die ene keer en al snel gaf ik de moed op. Dan maar aan de slag met de toiletverkleiner. Dat vond Senna een stuk interessanter en het werkte iets vaker dan 1 keer, maar echt zindelijk zijn zat er toch niet in. Misschien helpen coole onderbroekjes wel! Hup, op naar de Hema om felgekleurde boxers en onderbroekjes te kopen. Senna had er zin in en wilde er graag eentje aan! Dat dit betekende dat ze nu dus geen luier aanhad en dus haar plasje niet in haar onderbroekje moest doen, maakte haar niet veel uit, dus de wasmachine draaide overuren en dat zelfs voor zulke kleine minibroekjes.

Boekjes over zindelijkheid, belonen… Geen succes! Tot ik op Facebook iemand iets zag noemen over “zindelijk worden in 3 dagen“. Dat klonk interessant! Ik op zoek en zowaar vond ik de methode. Alleen, wij zijn nooit 3 dagen achter elkaar vrij!? Senna is of wel een dag bij de opvang of bij de opa’s & oma’s en we doen het als ouders toch liever zelf aan het begin.

Dat gevoel bleef. Er was iets niet oké. Dus ik liet het zindelijkheidstrainen, alle boekjes, potjes en methoden los. We zien wel, werd ons motto. Senna heeft vast niet op haar 10e nog een luier om! En een paar maanden later gebeurde het. Senna wilde geen luier meer om en ging zelf op het potje zitten, zonder dat we haar erom vroegen of haar uitgebreid motiveerde om het te doen. Dit is uiteraard een gigantische mijlpaal in het land van de peuters, dus wat waren we trots en Senna ook!

Dat gevoel viel in eens op z’n plek. Wij, zowel Senna als papa en mama, waren er nog niet klaar voor, maar voor ons idee moesten we er toch aan beginnen. Weer een lesje geleerd! Het moment komt echt wel en dat geldt niet alleen voor zindelijk worden, maar net zo goed voor doorslapen, eten of dat eeuwige speentje waar je graag vanaf wilt (maar je kindje nog niet). Dat maakt het allemaal een stuk makkelijker. Laat het los en dan komt het vanzelf goed!