Borstvoedende werkneemsters hebben het niet makkelijk

IMG_2692Ik scrolde door mijn mail en zag een persbericht met de titel: “Borstvoedingsrechten geschonden op de werkvloer”. Het had gelijk mijn aandacht! Hoe zit het precies en herken ik het zelf ook?

Als je aan het werk bent als moeder is je werkgever verplicht om de gezondheid van jou en je kind tijdens de zwangerschap en tijdens de periode van borstvoeding zo goed mogelijk te beschermen. Klinkt goed, maar werkt dat in de praktijk eigenlijk wel zo? 24Baby.nl heeft onderzoek gedaan onder ruim 1600 vrouwen en hun gevraagd hoe zij het het geven van borstvoeding en/of kolven op het werk ervaren.

Goed nieuws is dat wij mama’s goed op de hoogte zijn van onze rechten, maar jammer genoeg geldt dat niet voor alle werkgevers. 2 op de 10 vrouwen heeft bijvoorbeeld geen kolfruimte op het werk en bij ruim 80% voldoet deze niet eens aan de eisen. Helaas kan ik daar over meepraten! Ik heb maanden gekolft op een invalidetoilet in het bedrijfsrestaurant. Er was wel een koelkast en een stoel aanwezig, maar een rustige, goed geventileerde en hygiënische ruimte kon ik het niet noemen. Ik heb dit op mijn werk aangegeven en we waren het er allemaal over eens dat het geen geschikte ruimte is, maar er was nergens anders plek en tja, wat doe je dan? Met tegenzin toch maar doorkolven dus.

De meeste vrouwen voelen zich ook nog eens bezwaard om onder werktijd te voeden of te kolven, blijkt uit het onderzoek. Daarnaast stapelt het werk zich ook nog eens op. Dit zorgt voor een gevoel van stress en onbegrip wat in sommige gevallen zelfs leidt tot een arbeidsconflict! Gelukkig heb ik dit nooit zo ervaren, maar kan me goed voorstellen dat het gebeurd. Ik ben vanaf het begin af aan duidelijk geweest dat ik borstvoeding wilde blijven geven zodra mijn zwangerschapsverlof afgelopen was en mijn manager en team hebben hier nooit een probleem van gemaakt. Eigenlijk had ik ook niet anders verwacht, dus ik was verrast dat dit bij zoveel vrouwen anders is!

Blijven borstvoeden als je weer aan het werk bent is absoluut een uitdaging en vergt veel doorzettingsvermogen. Ik kolfde veel minder op het werk dan wanneer ik “live” voedde, dus uiteindelijk moest ik wel stoppen, omdat er bijna niks meer overbleef. Een fijnere kolfruimte had me misschien wel geholpen om het beter en langer vol te houden, dus ik ben blij dat er aandacht voor het onderwerp is. Daarnaast hoop ik dat het geen onzichtbaar probleem blijft en we durven opkomen voor onze rechten, want ik weet zeker dat elke baas in Nederland, net zo graag als jij, het allerbeste voor je kindje wilt.

Infographic-borstvoeding-werk

Verder lezen? Misschien vind je dit artikel interessant: Borstvoeding en kolven op het werk. Hoe zit het precies? 

Bron: www.24baby.nl