Ken je Toeloeloe al?

Toe en Harrie 100 KBEindelijk kruisen de wegen van illustrator Vera de Backker en verhalenvertelster en –schrijfster Marieke Reehoorn elkaar. Dat resulteert in de unieke verhalenwebsite www.toeloeloe.nl

Op deze website posten Vera en Marieke vanaf 1 april elke dag een nieuw verhaal met tekening over het grappige, stoere en ondeugende krabbetje Toeloeloe en haar lieve, luie en beetje bange vriendje Harrie de hagedis. Samen beleven zij de meest gekke en spannende avonturen. De verhalen zijn ook te beluisteren.

De kracht en de magie van een goed verhaal is enorm. Wat is er mooier dan samen met een kind je mee te laten nemen naar een andere wereld. Een wereld waarin alles mogelijk is. Een wereld vol fantasie en verbeelding waarin je kan wegdromen, maar waarin je ook dingen kunt herkennen en leren.

Naast een stevige dosis humor, rare voorvallen en gekke situaties, zijn er veel verschillende en herkenbare emoties, situaties en karaktereigenschappen in de verhalen verwerkt. Zo verschillen de vriendjes Toeloeloe en Harrie enorm van elkaar. Toeloeloe is enthousiast, nieuwsgierig, impulsief en ondernemend. Harrie is rustig, bedachtzaam en invoelend. Ze leren van elkaars sterke kanten en helpen elkaar wanneer ze iets moeilijk vinden. De dieren die zij tijdens hun ontdekkingstocht ontmoeten hebben diverse herkenbare eigenschappen.

Tevens doen de kinderen voorlezenderwijs allerlei kennis op van de natuur, de wereld om hen heen, de kleuren en getallen. Het zijn verhalen die (elke dag) in de klas voorgelezen kunnen worden. Ze bieden veel stof voor een leuk kringgesprek.

Marieke Vera foto

Vera de Backker maakt ruim 25 jaar illustraties en schilderijen. Ze houdt van werken met intense kleuren die ze door laag-over-laag techniek bereikt. Er zijn inmiddels een 40-tal prentenboeken van haar verschenen in binnen- en buitenland, zoals Koosje Koala en Bino en de dieren-prentenboekenserie ‘ Zeg kleine….’

‘Boeken maken vind ik echt geweldig. Van het eerste ideetje tot het boek in de winkel ligt is één groot avontuur. Het leuke is dat alles kan; je brengt de figuren tot leven. Je creëert een eigen wereld. Op deze website zie je de wereld van Toeloeloe en Harrie. Elke dag een nieuw avontuur, voor hun en voor mij!!!’

Marieke Reehoorn (Lilaluna Verteltheater) vertelt al bijna 15 jaar zelfgeschreven verhalen aan kinderen. Ze geeft vertelvoorstellingen op scholen, maar ook in de kleinere theaters.

‘Ik vind het heerlijk om een eigen fantasiewereld te creëren waarin ik de kinderen mee kan nemen. Een wereld waarin in alles kan en alles mag. In mijn verhalen gebeuren dan ook vaak de meest gekke, spannende en leuke dingen. En het fijne is dat het altijd goed afloopt.‘

‘Het is een feest om aan deze website te werken. We worden ontzettend blij en vrolijk van Toeloeloe en Harrie. Er zitten nog zoveel leuke verhalen in ons hoofd. Voor ons is een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan. We hopen dat heel veel kinderen en hun (groot)ouders net zo genieten van deze twee vriendjes als wij.’

De belevenissen van Toeloeloe en Harrie zullen ook in boekvorm uitkomen. We zijn namelijk allebei dol op (prenten)boeken. We willen graag het (voor)lezen stimuleren. Daarnaast willen we de fantasie en verbeeldingskracht van volwassenen en kinderen stimuleren. Want hoe zal de wereld er uitzien als we –mede door het vele computergebruik- onze verbeeldingskracht zullen verliezen. Wij moeten er niet aan denken.

We hebben gekozen voor een gratis blog omdat we op een laagdrempelige manier zoveel mogelijk mensen kennis willen laten maken met onze verhalen en tekeningen. Het blog is en blijft gratis en ziet er kindvriendelijk uit. Dat betekent voor ons dat er geen reclame op komt te staan. Het internet is een prachtig medium, maar wij zouden absoluut niet zonder boeken kunnen.’

We wensen iedereen heel veel lees-, kijk-, en luisterplezier en hopen dat Toeloeloe en Harrie heel veel vriendjes en vriendinnetjes krijgen.’