Jip & Janneke… Ouderwets of toch niet?

IMG_3706Ik ben groot fan van Jip & Janneke. Wie kent ze niet. Het is voor mij pure nostalgie. Ik kan me nog goed herinneren dat mijn moeder iedere avond een verhaaltje uit het grote boek van Jip & Janneke voorlas voor mij en mijn zusje. En dus doe ik dat nu voor Senna uiteraard ook, want zeg nou zelf, alles van vroeger (van uitgebreid Sinterklaas en Pasen vieren tot Jip & Janneke) is weer extra leuk als je zelf kinderen hebt.

Vanaf het moment dat Senna de verhaaltjes een beetje begon te snappen, sloeg ik dus fanatiek aan het voorlezen uit het grote Jip & Janneke boek! Maar toen gebeurde het. In al mijn enthousiasme las ik vrolijk voor dat Jip sigaren gaat kopen als cadeau voor zijn vader en dat vader er zo blij mee is dat hij ze gelijk allemaal oprookt. “Wat is een sigaar mama?”. “Papa ook een sigaar roken?”. Oeps… Misschien had ik van sigaren beter bananen, een krentenbol of iets anders verantwoords wat meer in deze tijd past kunnen maken.

IMG_3707

Jip speelt ook graag met een bromtol. “Wat is dat mama?” vraagt Senna. Goede vraag, ik heb er zelf eigenlijk ook nooit mee gespeeld. In het volgende verhaaltje moet Janneke van haar moeder “garen en fijne naalden kopen in de winkel van lapjes en van wol”. Bestaat zo’n winkel eigenlijk nog? Ook gaan ze graag in bad in de gietijzeren teil en maakt moeder graag schoon. Vader doet daar niet aan.

Toen realiseerde ik me eigenlijk dat Jip & Janneke toch wel een beetje van de oude stempel zijn. Het eerste verhaaltje verscheen ook al in 1952 op de kinderpagina van Het Parool. Toch zijn de meeste verhaaltjes nog net zo relevant als toen! De ondeugende streken, eindeloze fantasie en mooie vriendschap van de twee kleintjes blijven prachtig. En dus lees ik nog altijd graag uit Jip & Janneke voor. Al verander ik tijdens het voorlezen de ouderwetse woordjes wel in woorden a la 2016 ;-)

 

Jip en Janneke geschreven door Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp