Nog 3 weken…

IMG_7688Nog 3 weken en dan moet ik weer werken. Dan is mijn zwangerschapsverlof (met wat ouderschapsverlof eraan vastgeplakt) toch echt over. Vlak na mijn bevalling zat ik op een roze wolk en had ik vrij weinig oog voor wat er om ons gezin heen gebeurde. Met een “kleine” verhuizing tussendoor (even een tip: probeer een verhuizing naar de andere kant van het land niet binnen 4 weken na de geboorte van je baby te plannen ;-) ), heb ik echt genoten van mijn zwangerschapsverlof.

Het was super druk en ik heb momenten gehad dat ik dacht, laat me alsjeblieft weer aan het werk gaan, dan heb ik meer rust dan thuis. Maar nu het daadwerkelijke moment dichterbij komt dat ik weer aan de slag moet, ga ik er met de dag meer tegenop zien. En ja.. Ik weet dat werken goed voor mijn ontwikkeling is, ik er geld mee verdien wat we hard nodig hebben en dat het voor onze kids ook best oké is dat mama niet 24/7 bij ze is, maar toch…

Omdat ik bij lange na niet de enige moeder ben die snikkend na haar verlof weer aan het werk gaat, een paar tips om jezelf en je gezin voor te bereiden:

Zorg voor jezelf mama! 
Ontspan, probeer op te laden en je mentaal voor te bereiden voor “het moment” dat je van fulltime mom, de overstap maakt naar het werkende leven. Ik ben onlangs gestart met het volgen van yogalessen (yin yoga voor de kenners) en wat is dat fijn!! Ik word zowel mentaal als fysiek uitgedaagd, kom tot rust en voel me steeds meer in balans. Ideaal! Eigenlijk maakt het niet uit wat je doet, als het maar bij je past.

Laat de opvangdagen weer van start gaan
Laat iedereen die oppast lekker komen of start (weer) bij de gastouder of crèche. Zo went iedereen weer langzaam aan het ritme…

Gebruik een planbord 
Dit weekend heb ik een peuter/kleuter planbord aangeschaft zodat we meer overzicht in de week hebben. Niet alleen handig voor wat oudere kindjes, maar ook voor jezelf! Met leuke pictogrammen kun je elke dag laten zien wat er op de planning staat. Peuterspeelzaal, school, wie past er op vandaag, playdates, boodschappen doen… Alle activiteiten passen er op. Zeker peuters en kleuters doen het goed op structuur en voor hun is dit super overzichtelijk!

Neem weer contact op met je werk
Misschien heb je tijdens je verlof regelmatig contact met je collega’s en baas gehad, of misschien helemaal niet. Het is voor zowel jezelf als je collega’s fijn om weer even bij te kletsen over wat er speelt, zodat je precies weet waar je in terecht komt en niet voor onnodige verassingen komt te staan die je direct weer stress geven. Ik ben zelf onlangs een dagje naar m’n werk gegaan en het was fijn om te zien dat er eigenlijk niks veranderd is en iedereen nog lekker op z’n plekje zit, dus ik weer “rustig” aan de slag kan. Maakt het toch iets relaxter!

Last but not least, geniet nog eventjes
Zwangerschapsverlof maak je niet vaak in je leven mee. De ene mama wat vaker dan de andere, maar het komt in elk geval niet elk jaar terug. Was het maar zo’n feest! Het is een bijzondere periode die voorbij vliegt en die je soms snel vergeet. Enjoy de bijzondere, gelukkige, maar ook moeilijke momenten voor het voorbij is.

Ik geniet nog eventjes en wens alle mama’s die binnenkort ook weer moeten werken na hun zwangerschapsverlof veel succes!