Wat heb jij een druk kind!

IMG_8134“Oh, wat is jouw kind druk zeg! Er was geen land meer te bezeilen met mijn kinderen sinds jullie weg zijn, zo overprikkeld waren ze.” Nog niet zo lang geleden kreeg ik dit via Whatsapp van de moeder van een playdate te horen. In gedachten schoot ik gelijk in de verdediging: “Druk? Jouw kinderen zijn gewoon super saai en kunnen niks hebben”. Gelukkig kon ik het me voor me houden en stuurde ik terug: “Wat vervelend voor je. Hopelijk zijn ze snel weer rustig”. Een verstandig antwoord leek me, maar het knaagde wel een beetje aan me. Is mijn kind echt zo druk, hysterisch en nogal aanwezig?

Ieder kind, net zoals elke volwassene, heeft een ander karakter. Soms kan daar zo oordelend over gedaan worden door andere moeders. Ik moet eerlijk toegeven dat ik er ook best een handje van kan hebben. Als ik een kind van 4 getild zie worden door mama op de kinderboerderij terwijl ze hem bijna niet meer kan houden, denk ik ook wel eens, moet dat nog op die leeftijd? Maar zullen de ouders daar misschien niet een heel goede reden voor hebben? Misschien moet dat jongetje gewoon wennen voordat hij zich op z’n gemak voelt en wil hij daarom eerst even zo dicht mogelijk bij zijn moeder zijn. Ik heb geen idee en zo lang ik niet het hele verhaal ken, is het eigenlijk niet aan mij om daar over te oordelen. Van baby af aan krijg je als je moeder al genoeg goedbedoelde, maar soms nogal dwingende en oordelende adviezen van anderen. “Oooh, mag zij dat van jou? Dat is niet goed hoor…” is ook zo’n heerlijk fijn advies, waar je echt wat aan hebt. Toch kan het je best onzeker of zelfs boos maken. Doe ik het wel goed of heeft die andere mama niet gewoon gelijk?

Nu mijn dochter ruim 3 is, ben ik er klaar mee. Wij zijn haar ouders, wij kennen haar karakter het beste en wij weten dus wat goed voor haar is. Ik laat het dus los. Een begripvolle blik naar een moeder die met geen mogelijkheid haar kindje zonder driftbui de supermarkt uit krijgt of een glimlach naar de moeder van die luidruchtige kleuter die als een bezetene door de speeltuin raast, is veel fijner voor ons allemaal toch? Laten we niet twijfelen aan elkaars opvoedskills en positief blijven. Wat voor het ene kindje werkt, werkt niet voor de ander. Net zoals bij ons volwassenen. En of ik een druk kind heb? Ik noem het liever enthousiast. Mag dat ook?